Meer en Duin 9 | 0252 422966 | info@zwemcollegelisse.nl

Zwemcollege Lisse wil verdrinkingen voorkomen

Zwemcollege Lisse wil verdrinkingen voorkomen

Zwemcoach Arjen gaat updatelessen geven om kinderen ‘zwemveilig’ te houden

De warme zomer van de afgelopen weken had gevolgen. Wekelijks verdronken er twee tot drie mensen die verkoeling zochten in het zwemwater, waaronder helaas ook kinderen. Een reden die vaak wordt aangehaald is dat de zwemvaardigheid van kinderen wegzakt. Zweminstructeur Arjen vertelt: “We merken dat ouders het lastig vinden om vaak genoeg met hun kinderen te zwemmen om de vaardigheden bij te houden, terwijl dit zo belangrijk is. Om de zwemveiligheid te vergroten, start Zwemcollege Lisse deze maand met updatelessen. Tijdens deze lessen besteden we aandacht aan de zwem- en survivalvaardigheden. Hiernaast zijn deze lessen ook ideaal voor kinderen die niet genoeg kunnen krijgen van het zwemmen. 

Zwemveiligheidslessen
Deze zomer verdronken diverse mensen door het ontbreken van zwemvaardigheden. Op enkele kilometers van Lisse verdronk er in de Toolenburgerplas een 4-jarig kind. Ondernemer Arjen Klein Hofmeijer schrikt van zulke berichten. Om de zwemveiligheid te vergroten, start hij met speciale updatelessen waarbij er wordt gekeken naar de zwem- en survivalvaardigheden. Arjen Klein Hofmeijer geeft naast deze lessen samen met zijn team lessen voor de diploma’s A, B, C en Zwemvaardigheid. Hij vertelt hierover: “Na afloop van Zwemvaardigheid vinden veel kinderen het leuk om verder te leren. Dat is mooi om te zien, want zwemmen is naast handig ook leuk!”

Zwemles in kleine groepjes
Zwemcollege Lisse is opgezet door Annelies Klein Hofmeijer-Masselink en zij runt het nu samen met haar zoon Arjen. Het unieke van het zwemonderwijs dat zij aanbieden, is het aanpassen van de lessen aan de persoon. Ze werken met kleine groepjes (tot maximaal vijf leerlingen) of op individuele basis (wanneer kinderen wat meer aandacht nodig hebben). De updatelessen kosten twintig euro. Bij Zwemcollege Lisse vinden zij het belangrijk dat ieder kind op jonge leeftijd goed leert zwemmen en dat het de zwemvaardigheid behoudt. In de eerste plaats vanwege de veiligheid, maar zeer zeker ook vanwege de vitale bijdrage die het levert aan de geestelijke en cognitieve ontwikkeling. De wijze waarop zij het zwemonderwijs aanbieden, is afhankelijk van het karakter en de vaardigheden. Een 'standaardaanpak' kennen zij niet. Dat deze methode haar vruchten afwerpt, blijkt ook uit de rapportages van het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ). De lessen worden keer op keer met een 'goed' beoordeeld. Naast de A-, B- en C-lessen zijn er diverse extra lessen, waaronder Zwemvaardigheid, en lessen om opnieuw tot de juiste zwemveiligheid te komen.

Het ABC-programma
De zwemopleiding bij Zwemcollege Lisse is conform de eisen van het A-, B- en C-diploma van het Nationaal Platform Zwembaden. Onderdeel van het A-diploma is het watervrij maken en het aanleren van de basis-zwemtechnieken. Het B-programma richt zich op het verder uitbouwen van deze zwemtechnieken en het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Het C-diploma is bedoeld voor het verder uitdiepen van de ademhaling bij de borstcrawl, oriëntatie onder water en het aanleren van de basistechnieken van het wedstrijdzwemmen. De specifieke vereisten voor het Zwem-A-B-C zijn te vinden op de website van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). Sinds 2014 kan er ook voor Zwemvaardigheid gezwommen worden. Het is een bewuste keuze van Zwemcollege Lisse om het zwemonderwijs in een kleiner zwembad aan te bieden. De examenvereisten van de NRZ vereisen echter dat het afzwemmen zelf plaatsvindt in een 25 meterbad. Zwemcollege Lisse heeft ervoor gekozen de examens in zwembad 'De Waterkanten' in Lisse te laten plaatsvinden.

Zwemcollege Lisse: zwembad in Lisse, gerund door Annelies en Arjen Klein Hofmeijer-Masselink. Zwemlessen zijn er voor het halen van het A-, B-, C-diploma en Zwemvaardigheid. Daarnaast worden vanaf deze maand lessen aangeboden om kinderen en volwassenen weer zwemveilig te maken. Meer informatie: www.zwemcollegelisse.nl.

Bron:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2465085/terug-naar-verplicht-schoolzwemmen
https://www.trouw.nl/home/scholen-durven-zwemles-niet-meer-aan~acb2bf77/ 

Starten met zwemmen

Uiteraard gaan wij uw kind alles leren wat het kind moet leren om veilig te kunnen zwemmen. Het is wel heel handig als u met uw kind al een aantal stappen zet in het watervrij maken van uw kind. Bijvoorbeeld durft uw kind volledig onder de douche te staan, dus voorkant en achterkant, maar ook volledig met het gezicht onder water. Verder zou u kunnen proberen of uw kind haar of zijn gezicht onder water durft te doen in bad of een emmer. Dit zorgt er voor dat uw kind de eerste stappen in het watervrij worden al heeft gezet.

Mocht u hier vragen over hebben dan horen we het graag.

Zelf oefenen

Vaak krijgen wij de vraag welke oefeningen ouders zelf met hun kinderen kunnen doen. Het eerste antwoord wat wij geven is het kind zoveel mogelijk laten spelen. Uw kind leert al heel veel door zelf te gaan expirementeren en te proberen. Daarin kan uw kind het beste zelf keuzes maken. Wij raden het af om de zwemslagen te oefenen met het kind omdat wij merken dat kinderen het hierdoor verkeerd kunnen aanleren. Dan moeten wij het eerst afleren voordat we verder kunnen met het aanleren van de zwemslagen.

Start leeftijd

Wij krijgen regelmatig de vraag wanneer je het best kunt beginnen met zwemlessen. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen de minimale startleeftijd en de ideale startleeftijd. Het is mogelijk om met 4 jaar bij ons te beginnen met de zwemlessen. Het is echter goed om bewust te zijn dat dit voor sommige kinderen echt te vroeg is. Kinderen die al voor lopen op cognitieve, motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling zouden het kunnen proberen. 

De ideale startleeftijd is tussen 5 en 5.5 jaar. Dan is het kind over het algemeen op cognitief, motorisch en sociaal-emotioneel gebied ver genoeg ontwikkeld om te leren zwemmen. Mocht u naar aanleiding van dit verhaal nog vragen hebben dan horen we het graag.

Met vriendelijke groet,
Zwemcollege Lisse

Vertrouwenspersoon NOC*NSF 0900 202 5590
Adres: Meer en Duin 9
Postcode: 2163 HA Lisse
Telefoon: 0252 422966
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright ©
Zwemcollege Lisse | Hoofddorp

Vertrouwenspersoon NOC*NSF | 0900 202 5590
  • Contact & Locaties
  • Vacatures
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Algemene voorwaarden
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.