Meer en Duin 9 | 0252 422966 | info@zwemcollegelisse.nl

Zwemcollege Lisse wil verdrinkingen voorkomen

Zwemcollege Lisse wil verdrinkingen voorkomen

Zwemcoach Arjen gaat updatelessen geven om kinderen ‘zwemveilig’ te houden

De warme zomer van de afgelopen weken had gevolgen. Wekelijks verdronken er twee tot drie mensen die verkoeling zochten in het zwemwater, waaronder helaas ook kinderen. Een reden die vaak wordt aangehaald is dat de zwemvaardigheid van kinderen wegzakt. Zweminstructeur Arjen vertelt: “We merken dat ouders het lastig vinden om vaak genoeg met hun kinderen te zwemmen om de vaardigheden bij te houden, terwijl dit zo belangrijk is. Om de zwemveiligheid te vergroten, start Zwemcollege Lisse deze maand met updatelessen. Tijdens deze lessen besteden we aandacht aan de zwem- en survivalvaardigheden. Hiernaast zijn deze lessen ook ideaal voor kinderen die niet genoeg kunnen krijgen van het zwemmen. 

Zwemveiligheidslessen
Deze zomer verdronken diverse mensen door het ontbreken van zwemvaardigheden. Op enkele kilometers van Lisse verdronk er in de Toolenburgerplas een 4-jarig kind. Ondernemer Arjen Klein Hofmeijer schrikt van zulke berichten. Om de zwemveiligheid te vergroten, start hij met speciale updatelessen waarbij er wordt gekeken naar de zwem- en survivalvaardigheden. Arjen Klein Hofmeijer geeft naast deze lessen samen met zijn team lessen voor de diploma’s A, B, C en Zwemvaardigheid. Hij vertelt hierover: “Na afloop van Zwemvaardigheid vinden veel kinderen het leuk om verder te leren. Dat is mooi om te zien, want zwemmen is naast handig ook leuk!”

Zwemles in kleine groepjes
Zwemcollege Lisse is opgezet door Annelies Klein Hofmeijer-Masselink en zij runt het nu samen met haar zoon Arjen. Het unieke van het zwemonderwijs dat zij aanbieden, is het aanpassen van de lessen aan de persoon. Ze werken met kleine groepjes (tot maximaal vijf leerlingen) of op individuele basis (wanneer kinderen wat meer aandacht nodig hebben). De updatelessen kosten twintig euro. Bij Zwemcollege Lisse vinden zij het belangrijk dat ieder kind op jonge leeftijd goed leert zwemmen en dat het de zwemvaardigheid behoudt. In de eerste plaats vanwege de veiligheid, maar zeer zeker ook vanwege de vitale bijdrage die het levert aan de geestelijke en cognitieve ontwikkeling. De wijze waarop zij het zwemonderwijs aanbieden, is afhankelijk van het karakter en de vaardigheden. Een 'standaardaanpak' kennen zij niet. Dat deze methode haar vruchten afwerpt, blijkt ook uit de rapportages van het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ). De lessen worden keer op keer met een 'goed' beoordeeld. Naast de A-, B- en C-lessen zijn er diverse extra lessen, waaronder Zwemvaardigheid, en lessen om opnieuw tot de juiste zwemveiligheid te komen.

Het ABC-programma
De zwemopleiding bij Zwemcollege Lisse is conform de eisen van het A-, B- en C-diploma van het Nationaal Platform Zwembaden. Onderdeel van het A-diploma is het watervrij maken en het aanleren van de basis-zwemtechnieken. Het B-programma richt zich op het verder uitbouwen van deze zwemtechnieken en het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Het C-diploma is bedoeld voor het verder uitdiepen van de ademhaling bij de borstcrawl, oriëntatie onder water en het aanleren van de basistechnieken van het wedstrijdzwemmen. De specifieke vereisten voor het Zwem-A-B-C zijn te vinden op de website van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). Sinds 2014 kan er ook voor Zwemvaardigheid gezwommen worden. Het is een bewuste keuze van Zwemcollege Lisse om het zwemonderwijs in een kleiner zwembad aan te bieden. De examenvereisten van de NRZ vereisen echter dat het afzwemmen zelf plaatsvindt in een 25 meterbad. Zwemcollege Lisse heeft ervoor gekozen de examens in zwembad 'De Waterkanten' in Lisse te laten plaatsvinden.

Zwemcollege Lisse: zwembad in Lisse, gerund door Annelies en Arjen Klein Hofmeijer-Masselink. Zwemlessen zijn er voor het halen van het A-, B-, C-diploma en Zwemvaardigheid. Daarnaast worden vanaf deze maand lessen aangeboden om kinderen en volwassenen weer zwemveilig te maken. Meer informatie: www.zwemcollegelisse.nl.

Bron:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2465085/terug-naar-verplicht-schoolzwemmen
https://www.trouw.nl/home/scholen-durven-zwemles-niet-meer-aan~acb2bf77/ 

Vertrouwenspersoon NOC*NSF 0900 202 5590
Adres: Meer en Duin 9
Postcode: 2163 HA Lisse
Telefoon: 0252 422966
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright ©
Zwemcollege Lisse | Hoofddorp

Vertrouwenspersoon NOC*NSF | 0900 202 5590
  • Contact & Locaties
  • Vacatures
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Algemene voorwaarden
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.